Verlies en rouw: Hoe om te gaan met iemand die een dierbare heeft verloren

Wanneer iemand die je kent bestemd is voor het verlies of rouw van een dierbare, kan het lastig zijn om de juiste woorden te vinden om te zeggen. Hoewel er geen magische formule is om verdriet weg te nemen, zijn er manieren waarop je aanwezig kunt zijn voor diegene en hem of haar helpen bij het doorlopen van deze moeilijke tijd.

Luister

Soms hebben mensen gewoon iemand nodig die naar hen luistert. Het is niet altijd nodig om iets te zeggen. Waar het echt om gaat, is dat ze zich gehoord voelen. Richt je op actief luisteren en laat elke vraagstelling achterwege. Herhaal wat ze zeggen en toon interesse in hun ervaring.

Bied praktische hulp

In tijden van verdriet kan zelfs de eenvoudigste dagelijkse taken zoals boodschappen doen of schoonmaken, overweldigend lijken voor iemand. Bied daarom praktische hulp aan, zoals huishoudelijke taken of het ophalen van kinderen van school. Wees specifiek over wat je kan doen om lasten te verlichten.

Geef troostende woorden

Er bestaan geen woorden die verdriet kunnen genezen, maar bemoedigende woorden kunnen troost bieden. Echte empathie laten zien, blijven luisteren en begrip tonen zijn de sleutels tot succes bij het bieden van troost aan iemand die rouwt. Benadruk hoeveel je geeft om diegene en dat je er zult zijn om te helpen.

Wees geduldig

Handel in de tijd en het tempo van diegene. Verdriet verwerken is een individueel proces en alle gevoelens zijn geldig, dus dring niets aan of probeer geen emoties te onderdrukken. Vermijd vertellen over eigen ervaringen tenzij ze gevraagd worden. Laat de persoon zijn of haar verdriet delen zonder te oordelen.

Neem contact op

Het is gebruikelijk voor de mensen in rouw om zich terug te trekken uit hun dagelijkse omgeving. Zorg ervoor dat je regelmatig in contact blijft door middel van telefoontjes, sms-berichten of e-mails. Geef aan dat ze ten allen tijde kunnen rekenen op jouw steun.

Conclusie

Wanneer iemand een dierbare verliest, kan het moeilijk zijn om de juiste woorden te vinden om hen bij te staan in deze moeilijke tijd. Het belangrijkste wat je kunt doen, is er gewoon voor ze zijn. Biedt praktische hulp aan, luister actief, toon begrip, wees troostend en vooral ook: blijf in contact. Je steun kan het verschil maken in het leven van iemand die rouwt.

Wil jij graag telefonisch contact?

Vul je telefoonnummer in en je wordt binnen 24 uur teruggebeld.

Scroll naar boven
Contactgegevens

Maarten van der Velden
Psychosociaal therapeut

Wil je dat ik jou terugbel?

Vul hier je telefoonnummer in en ik bel je binnen 24 uur terug.